Ian Lu

NAAM: Ian Lu
WIJNHUIS: Auprès de mon Cep
REGIO: Languedoc- Roussillon
DRUIF: Chardonnay, Grenache noir, Vermentino, Syrah

Ian Lu is een mysterieuze en karakteristieke wijnboer. Een poëtische jonge wijnmaker die door de liefde van natuur en landbouw per toeval wijn is gaan maken. 

Op 24-jarige leeftijd is hij begonnen in de wijngaarden aan de voet van de bergen van het natuurpark Haut-Languedoc in het rustige Colombières. Met veel respect voor planten, dieren en de aarde is Ian échte wijn gaan maken. Echte, funky wijnen die anders zijn.

Ian is technisch en gedreven en maakt goed doordachte natuurwijnen. Zijn methode is gebaseerd op het natuurlijk verbeteren van de grond en de wijnstokken, omdat de grond jarenlang chemisch is bewerkt. Voor de analyse neemt hij veel tijd en gebruikt hij zelfs een pendulum. 

Zijn aanpak is gebaseerd op het aan de oppervlakte bewerken van de grond. Net genoeg om deze te beluchten en te voorzien van de elementen die essentieel zijn voor de groei van de wijnstokken.

Ian gebruikt calcium en magnesium om de zuurgraad te verlagen en de groei van groenbemesters te bevorderen. Verse mest om de stikstof en het organisch materiaal te leveren die de grond nodig heeft. Sporenelementen zoals koper (in zeer kleine doses) om de wijnstok te voeden. En daarnaast groenbemesters zoals haver, erwten en weegbree om de stikstof vast te leggen.

De bodem organisch materiaal geven is essentieel, want hoe meer levende wezens er in een ecosysteem zijn, hoe beter. 

Het respect voor de natuur is terug te zien in de wijnen. Elke cuvée is uniek en toont ieder jaar nieuwe hinten van de handgeplukte druiven. In de kelder kunnen alle wijnbereiding technieken worden toegepast, binnen de grenzen van het vakmanschap: maceratie van enkele uren tot een maand, trossen geplet of geheel verwerkt. De wijnen van Ian zijn heerlijke frisse sappen, waar er jammer genoeg maar weinig van zijn gemaakt…

Ian brengt zijn percelen diversiteit en een polycultuur: op één akker verbouwt hij verschillende gewassen door elkaar. Door diverse bomen en heesters te planten stimuleert hij de groei van zijn wijnstokken.