Simon Bertschinger

NAAM: Simon Bertschinger
WIJNHUIS: Mas Sibert
REGIO: Faugères
DRUIF: Alvino, Viognier, Albarino, Petite Arvine, Syrah, Sangiovese, Merlot, Petit-Verdot

Simon is een Zwitser, afkomstig uit een klein dorp nabij Zurich. Hier is hij net als veel in zijn omgeving belandt in de financiële wereld. Simon had echter al snel door dat hij zich niet op zijn plek voelde. Langzaam heeft Simon zijn leven aangepast naar het leven van een wijnmaker. Daarin merk je ook meteen het karakter van Simon. Een hele prettige, liefdevolle man die alles goed georganiseerd heeft. Wanneer wij bij Simon op bezoek zijn heeft hij ook een geweldige charcuterie voor ons klaar staan. Met overheerlijke kazen, vleeswaren en brood uit de regio. Met daarbij de honing die ook zelf wordt gemaakt door Simon en zijn vrouw Sara. Alle smaken kloppen bij de wijn en vullen elkaar perfect aan.

Wat ook meteen opvalt wanneer je in de Cave van Simon bent is hoe goed alles georganiseerd is. Alles wat er aanwezig is vertelt het verhaal en draagt bij aan de filosofie van Simon. Kleinschalig wijn maken, met een focus op biodynamisch, waar hij bewust geen label voor voert. Simon gebruikt de maancyclus als basis voor zijn wijnoogst en de wijn wordt gemaakt met inheemse gisten. In de Cave zijn ook doorsneden van de ondergrond te vinden.

Bij de vinificatie van de wijn wordt er gebruik gemaakt van zowel stalen tanks als amfora tanks. De amfora tanks staan in de cave van Simon zo gepositioneerd dat ze in balans zijn met elkaar. De amfora’s worden met de hand gemaakt in een proces dat zes maanden duurt. De wijnen worden speciaal gemaakt om bij te eten. Het zijn dus niet typische glouglou wijnen. Dat wil niet zeggen dat je ze niet een keer open kan trekken zonder een maaltijd erbij. Want ook dan is de wijn van Simon heerlijk.

De druiven staan op kalkgrond met kleibodem, vanwege de locatie naast de rivier. Simon’s druiven staan verdeeld over verschillende percelen. Allemaal op zo’n 500 meter van elkaar vandaan. Daartussen staan ook de olijfbomen en de bijenkasten voor de honing.