Gérard Blaess

Naam: Gérard Blaess
Wijnhuis: Domaine Petit Poucet
Regio: Alsace
Druif: Pinot noir, Riesling, Auxerrois en Pinot Gris

Gérard Blaess, de kleinste wijnboer van de Alsace, zo omschrijft hij zichzelf. Zijn hectaren liegen er ook niet om: met maar 0,7 hectare is dit de kleinste wijnboer van de regio Alsace! 

Gevestigd in Marlenheim maakt Gérard honderd procent natuurwijn met veel respect voor zijn terroir. Dit is ook terug vinden zijn op zijn labels. Gérard gaat erg zorgzaam te werk en heeft oog voor detail. 

Vanwege de kleine oplage is Gérard ook nog werkzaam als elektro-mechanist. Gérard, erft in de jaren negentig de wijnranken van zijn vader. Voor hem het moment om in zijn vrije tijd aan de slag te gaan. Dit heeft Gérard serieus aangepakt door een jaar lang een opleiding te volgen.

Gérard heeft na zijn opleiding besloten om volledig biodynamisch te gaan werken. Oogsten met de juiste maanstanden is niet makkelijk met een fulltime baan ernaast. Dit gebeurd dan vaak ook in de weekenden, waarbij vrienden en familie komen helpen. Daarnaast is hij 3 maanden per jaar ‘vrij’ om zich te focussen op de oogst en de rijping van zijn wijnen.

De wijnen worden niet in een cave geproduceerd maar in een kelder. Letterlijk een kelder, namelijk die van zijn eigen huis. Hier worden de wijnen zonder enige toevoegingen gemaakt. Gérard heeft klassieke wijndruiven, sommige liggend op Grand Cru percelen uit de Alsace. De wijnen van Gérard zijn verrassend in geur en smaakt. Doordat hij bijvoorbeeld gebruik maakt van maceration (contact met druivenschillen) of omdat hij jaargangen langer laat staan, zo wordt een Auxerrois uit 2018 pas gebotteld in 2022. Spannende methodes om uiteindelijk op de heerlijke wijnen uit te komen.

Twee werelden die ver van elkaar staan maar kennis waar Gérard ook juist profijt van heeft. Zo gebruikt hij zijn kennis als elektro mechanist in zijn voordeel in de wijnkelder.