Vincent Larcelet

Naam: Vincent Larcelet
Wijnhuis: Domaine Du Petit Bouchon
Regio: Alsace
Druif: Pinot noir, Pinot gris, Riesling, Gewürztraminer, Sylvaner, Auxerrois, Muscat

Vincent Larcelet leerde wijn maken in de Jura en vinifieerde enkele jaren in de kelders van Jean-Francois Ganevat. Vastberaden om zijn eigen wijnen te maken met zijn visie en intuïtie vestigde hij zich in 2019 in Alsace. Dit zonder familie in de wijn of een hele bulk aan geld. Om die reden is het in de Alsace lastig om aan wijnranken te komen. Vandaar dat Vincent had besloten om zelf zijn wijnranken te gaan planten. Vincent werkt op een aantal percelen die niemand echt wilde hebben wat voor hem een geluk was. Daardoor heeft hij een snelle tijd al redelijk kunnen door groeien. In 2020 kwamen van deze stokken de eerste cuvées.

Vincent bewerkt zijn wijngaarden met veel geduld, zonder gebruik van chemicaliën. De middelen die worden gebruikt in de wijngaard zijn strikt homeopathisch, kleine dosis van niet schadelijke stoffen. Zo laat Vincent vooral de natuur zijn beloop. De natuur mag groeien en zelf creëren wat nodig is voor de wijn. Dit is ook terug te proeven in de wijnen die Vincent maakt.

In de kelder werkt Vincent op dezelfde manier als in zijn velden. Zonder toevoegingen en zonder extra’s. Alles op de natuurlijke manier, met zijn ervaring die hij mee heeft genomen van Jean-François. De wijnen worden pas gebotteld als ze er klaar voor zijn. Het maakt niet uit of ze twee, drie of vier jaren moeten wachten. Het gaat Vincent erom dat de wijn het beste tot zijn recht komt.    

Vincent maakt fijne, elegante wijnen met een laag alcoholpercentage. Met de heerlijke smaken van de Alsace. Alle cuvées hebben hun eigen unieke stijl en smaken. Sommige wijnen hebben (deels) maceration om het beste uit de druif te krijgen. Door de leerschool van Jean-François zijn de wijnen van Vincent perfect in balans. Ondanks dat hij pas vier jaar bezig is in de Alsace.